Chokladprovning för barn – så här gör du!

Choklad är en av de mest älskade smakerna bland både barn och vuxna, så varför inte bjuda in till något annorlunda på ditt barnkalas? Här är några tips för hur du kan ordna en kul och lärorik chokladprovning för barnen.

Vad behöver du?

För att ordna en chokladprovning behöver du först och främst choklad! Försök att hitta olika typer av choklad med olika kakaohalt och smaker. Det kan vara mjölkchoklad, mörk choklad, vit choklad eller till och med choklad med olika smaksättningar som mint eller apelsin. Se också till att ha glas med vatten och neutrala smakbaserade tilltugg, som osaltade nötter eller bitar av äpple, som kan hjälpa till att rensa smaklökarna mellan provningarna.

Hur går det till?

Börja med att dela upp chokladen i små bitar och placera dem på en bricka eller tallrik. Berätta för barnen vad de ska titta efter i chokladen. Kanske kan du fråga dem vad de tror att smakerna kommer från eller om de kan urskilja olika smaker eller konsistenser. Se till att barnen också förstår hur man tar en bit choklad och låter den smälta på tungan för att verkligen uppleva smaken.

Spela choklad-bingo

Ett roligt sätt att föra in lite tävlingsmoment i provningen är att spela choklad-bingo. Skriv upp olika smaker på chokladbitar som du ska prova, t.ex. ”mörk choklad med havssalt” eller ”mjölkchoklad med krispiga rispuffar”, och skapa bingobrickor med dessa smaker. När du provar en bit choklad, kan barnen korsa av den smaken på sin bingobricka. Den första som får en rad avkryssad vinner!

Prata om ursprung och tillverkning

Ett annat sätt att göra chokladprovningen lite mer lärorik är att prata om var chokladen kommer från och hur den tillverkas. Du kan berätta om hur kakaobönorna växer och skördas, och hur de sedan rostas och malas för att bli till choklad. Du kan också prata om vilken skillnad det kan vara mellan choklad från olika delar av världen eller med olika kakaohalt.

Avsluta med en chokladbuffé

Efter provningen är det dags för en chokladbuffé! Du kan skapa en chokladig efterrätt eller lägga fram olika chokladprodukter som barnen kan smaka på, som chokladkakor, chokladbollar eller chokladmjölk. Ett annat kul tips är att låta barnen skapa sina egna chokladtryfflar med olika smaker och dekorationer.

Sammanfattning

Att ordna en chokladprovning på ditt barnkalas kan vara både kul och lärorikt för barnen. Genom att prova olika typer av choklad och prata om dess ursprung och tillverkning kan barnen lära sig mer om chokladens historia och hur den tillverkas. Spela choklad-bingo eller skapa en chokladbuffé efter provningen för att göra det hela ännu roligare för barnen.

Så varför inte överraska barnen med en chokladprovning på ditt nästa barnkalas? Det kommer garanterat bli en upplevelse de sent kommer glömma!