Populära provningar

Provningar av olika slag är något som bara blir populärare och populärare för varje år som går. Den vanligaste formen av provningar är dryckesprovningar, som till exempel vin- eller whiskyprovningar, men även andra former av provningar blir allt vanligare, som till exempel chokladprovning eller ostprovning.

Vinprovning

VinVinprovning, vilket kanske kan vara något för tjejkvällen, är som sagt troligtvis den form av provning som är absolut vanligast förekommande. Ska man arrangera en vinprovning på egen hand finns det en del saker man bör tänka, som att till exempel ha riktiga vinglas, vilka ska vara aningen kupade så inte bouqueten påverkas och förminskas. Man bör också tänka att ha bra belysning eftersom vinets färg ofta har en avgörande betydelse för vinets karaktär.

Ölprovning

En annan typ av provning som också är vanlig är ölprovning. Är man ett grabbgäng kan en ölprovning vara en alldeles utmärkt aktivitet för en fredagskväll. En ölprovning handlar inte endast om att dricka öl utan en ölprovning ger också möjlighet att utmana sig själv och kanske även lära sig något då många ölsorter ofta har en mycket intressant historia att berätta. Ofta delar man upp en provning i tre olika delar, nämligen utseende, doft och smak. Ett bra tips är att göra anteckningar under provningen för att på så sätt kunna jämföra olika ölsorter med varandra och på så sätt kora en ”vinnare” om man nu är intresserad av att göra det.

Whiskyprovning

En lämplig aktivitet att göra med arbetskamraterna en kväll efter jobbet eller kanske på firmafesten kan vara whiskyprovning. Whisky är en dryck som kan bära på en diger historia, varför det både är roligt och lärorikt att genomföra en whiskyprovning. Normalt vid en provning är att prova 4-6 olika sorter och precis som vid en vinprovning har glasen man provar i en avgörande betydelse.Lite beroende på vilken kunskapsnivå det är på de som ska testa kan man lägga upp en provning på lite olika sätt. Är det främst ”amatörer” som ska pröva kanske man ska välja whiskysorter som är lätta att skilja mellan medan om det handlar om mer vana provare kanske man väljer whisky från ett speciellt distrikt eller liknande.