Ölprovning

Att prova för att veta och att lära sig hur vissa saker smakar kan vara riktigt skoj och lärorikt. Vinprovningar har varit vanligt länge och idag så är det mycket populärt med ölprovningar. Ja det går ju att göra provningar på det mesta som ger någon form av smak i munhålan.

Större delar av fakta i texten kommer i från http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-ol/Olprovning/

När det kommer till ölprovning så gäller det att göra bedömningar och kunna beskriva hur ölet ser ut, hur det doftar och hur det smakar. Är ni ett större företag med ett stort antal som ska delta i provningen så kan ni med fördel anlita Oceangroup.se för ert företagsevent då det kräver lite planering med flertalet gäster som ska vara med. Under provningen så får ni veta hur ölen har framställts, vilka ingredienser och processer som gjort att ölen har den karaktär den har.

Med ökad kunskap om ölen så får du lättare att känna igen de utmärkande dragen hos olika ölsorter, som att ett överjäst öl som är bryggt med Amerikansk humle har en citrusdoft eller hur Belgiska veteöl smakar, doftar och ser ut. Att lära sig att kunna beskriva de upplevelser genom doft och smak och framförallt kunna beskriva det för andra är en konst. Ofta så är det den första känslan som brukar stämma, men sitter man på en provning så kan ju en diskussion om ett öl öppna dina sinnen så att du faktiskt känner andra smaker än den första.

Några saker som är viktig att tänka på om man skulle göra en mindre och privat ölprovning är:

  • Häll upp ölen rätt Glasen ställs på borden i en halvcirkel beroende på hur många sorter man ska prova. Från ungefär en decimeters höjd häll i glaset så att det skummar ordentligt. Viktigt är att det är rena glas så att ölet inte skadas av någon annan smak.
  • Doft När ölen är upphällda så snurra på glaset så att dofterna frigörs och ner med nosen och dofta på allt som frigörs. Gör noteringar hela tiden på vad du upplever, är det mycket humle doft eller är det malten som tränger igenom. Gå gärna tillbaks när ölet när temperaturen stigit något då kan doften vara annorlunda.
  • Utseendet Är skumkronan fast eller är den bubblig, skriv ner vilken färg som skummet har. Notera även om skummet lämnar efter sig spår i glaset. Vidare så avgör om det är ett grumligt eller klart öl, beroende på hur ölet filtrerats så ser det olika ut.
  • Smaken Eftersom smak- och doftsinnet är nära förknippat med varandra så är det klokt att innan provning inte använda sig av starka parfymer eller annat som doftar starkt. I munhålan så uppfattar vi de mesta smakerna så rulla runt ölen i munnen.

Avslutningsvis så är det din uppfattning av ölet som gäller och det är dina smaker, dofter och upplevelser som gör att provningen blir din upplevelse. Se till att lär dig om öl och det kommer att berika dig nästa gång du går in och ska handla öl inför nästa fest.